Loading...

  KOMMENDE PROJEKTER


  MØD NYE MENNESKER I DIT LOKALOMRÅDE
  Vi mødes altid den 1. Søndag i måneden til hyggelig fællesspisning.


  GRUPPER I ALLE REGIONER
  Støtte, sparring og inspiration. Dine livserfaringer i selvhjælpegrupper er værdifulde. Vi mødes udfra tesen ”Når vi løfter i flok, kan vi flytte bjerge”.


  DANMARKS STØRSTE JULEFEST
  Uanset livssituation har vi alle ret til JULEGLÆDE, og vi inviterer derfor igen i år til en unik og anderledes julefest. Vi har de sidste mange år stået bag de største julefester nogensinde og i år gentager vi successen.

  ⁣SOCIAL ANGST KAN SKYLDES EMPATI

  Nov 30 '17 | Af Redaktionen

  Har du nogen gange følt dig angst omkring andre mennesker? Kan du pludselig blive meget urolig, svedende og få panisk vejrtrækning? Så angst at du nærmest bliver paralyseret af tanken om at være sammen andre? Social angst er som regel meget forvirrende og udfordrende for den, der bliver ramt af det.  Et studie fra 2011 viser, at personer med sociale fobier og angst er overfølsomme for andre menneskers sindstilstande. Og at mennesker med social angst i større grad er i stand til at opsamle andres mentale tilstand mere nøjagtigt end andre.

  Studiets resultater, støtter hypotesen om at mennesker med høj grad af social angst, viser en unik social-kognitiv evne og er overfølsomme for andre menneskers sindstilstande. Specifikke test målte niveauet af empati hos bestemte personer og viste at de samme personer havde høj grad af social angst-lignende adfærd. Studiet kaster dermed lys på en sammenhæng mellem social angst og det, at være empatisk


  At være en empat

  Empater og vældig empatiske mennesker har evne til at føle energier, andres følelser og sindsstemninger i den grad at det kan blive så overvældende at det udløser social angst. Oplever du social angst kan det være fordi du har en speciel gave, som din sensitivitet bringer. At være en empat betyder at du bogstaveligt talt føler hvad andre mennesker oplever følelsesmæssigt. Du kan føle det på kroppen, humøret, følelserne og i tankene.

  Du kan også føle det bevidst og på et subtilt niveau uden at vide det, noget dette studie påpeger.I stedet for at føle at noget er galt med dig og at du skal “fikses” med terapi og medicin, kan du bare se på din sensitivitet som en evne til at opfatte energi og hvordan det, at være sammen med andre, påvirker dig.


  Det som fører til social angst hos empater er emotionel forurening, altså mennesker som har såkaldte negative tanker og følelser de samler op. Det interessante er, at studiet ser på sammenhængen mellem empati og social angst som evnen til at forstå andres mentale tilstand. Empaten forstår ikke bare hvordan andre føler, men hvordan de tænker og i hvilken sindstilstand de tager valg.


  Du er ikke gal

  Empatiske og sensitive mennesker kan føle sig overvældet af alt den information, som de modtager på denne måde fra omgivelserne. De bærer ikke bare egne udfordringer, men får andres ind og dette kan være vanskeligt at integrere og fordøje og oven i købet virke forvirrende. Det præger deres egne tanker, følelser og sundhed, både positivt og negativt.


  Du er altså ikke gal, hvis du er empat med social angst, du er bare sat sammen lidt anderledes og kan lære at leve med det, samt bruge dine specielle evner til din og andres fordel. Ikke mindst kan vi alle lære mere om hvordan vi påvirker hinanden og andre ubevidst og energisk, som kan bidrage til at vi skaber bedre relationer til hinanden.


  Vær opmærksom på dig selv

  Hvordan skal du som føler på denne måde, bedst håndtere din sociale angst? Det er forskellige strategier som kan benyttes, som at være mere ude i naturen, sørge for at have trygge og gode steder i livet, hvor du henter dig selv ind, balancere dig selv og kan puste ud.


  Spørg dig selv om du har grund til at føle dig trist, vred, træt eller irriteret når sådanne følelser pludselig dukker op, når du er sammen med andre. Er det dine følelser eller tager du andres ind?Ved at blive bevidst om hvilke energier som trækker dig ned og gør dig angst, kan du undgå situationer og mennesker som trigger dette. Lige vigtigt er det at blive bevidst om hvilke slags energier du integrerer i dig selv og tager ansvar for.

  Mange empatiske mennesker har let ved at påtage sig ansvar for andre, fordi de ønsker at andre skal have det godt og undgå lidelse. Også fordi andres lidelse let bliver og føles som deres egen. Mindfulness, yoga og meditation er eksempler på værktøjer du kan have nytte af for at skelne mellem egne følelser og andres, og ikke lade negative energier forblive hos dig og tære på din egen mentale og fysiske sundhed.

  Ganske enkelt er det vigtigt at du tager godt vare på dig selv, og lærer at du ikke kan - eller skal - påtage dig ansvar for alt hvad du tager ind, men lære at bruge det som en vejviser frem for en bump på vejen. Vi trænger mere forskning på dette område, netop for at finde løsninger som kan hjælpe empatiske mennesker med at håndtere alle disse indtryk og undgå lammende og hæmmende angst i sociale sammenhæng. Og lære hvordan vi kan forstå hinanden bedre, netop ved at erkende at vi påvirker hinanden på højere plan end vi er klar over.


  Med tilladelse til gengivelse af Anita Sweeney


  Referencer: Social cognition in social anxiety: first evidence for increased empathic abilities.

  Kommentarer:

  Ingen opslag endnu
  Du skal logge på eller oprette en profil for at kunne kommentere
  `